Zwangerschap en sauna

Tijdens uw zwangerschap is het belangrijk om te ontspannen en waar kan dat nu beter dan in de sauna? Als u voor uw zwangerschap ook al regelmatig naar de sauna ging, kan het niet kwaad om dat tijdens uw zwangerschap ook te doen. Bent u zwanger en gaat u voor het eerst naar de sauna? In dat geval raden we u aan om pas na uw zwangerschap naar de sauna te gaan. Uw lichaam is in dat geval (nog) niet gewend aan de hoge temperatuurswisselingen. 

Er zijn een aantal punten waar u op moet letten als u naar de sauna gaat tijdens uw zwangerschap. Wij hebben alle belangrijke punten voor u op een rijtje gezet. 


De eerste drie maanden van uw zwangerschap

De eerste drie maanden raden wij het af om naar de sauna te gaan. Uw kindje is de eerste drie maanden nog volop in ontwikkeling en de hoge temperaturen kunnen dan schadelijk zijn voor uw ongeboren kindje. 

Na de eerste drie maanden van uw zwangerschap

Ging u voor uw zwangerschap ook al regelmatig naar de sauna? Dan kunt u na de eerste drie maanden ook tijdens uw zwangerschap naar de sauna. 

De laatste zes weken van uw zwangerschap

Tijdens de laatste zes weken van uw zwangerschap raden wij baden waarin u zit, ligt of drijft af. Denk hierbij aan hottubs, whirlpools, kruidenbaden en het zoutwaterbad. De laatste zes weken van uw zwangerschap zou u al enige ontsluiting kunnen hebben. In theorie zou u daarom meer kans kunnen hebben op een eventuele infectie. 

Tip: Kom compleet tot rust met een ontspannende facial tijdens uw dagje sauna!


Waar moet u op letten?

  • Blijf niet langer dan 10 minuten in de sauna.
  • Neem bij voorkeur plaats op het laagste bankje dichtbij de uitgang, zodat u de sauna gemakkelijk kunt verlaten wanneer het u te warm wordt.
  • Koel langzaam maar goed af. Gebruik de koudwaterslang of een koude douche.
  • Tijdens uw zwangerschap heeft uw lichaam het moeilijker met het aanpassen aan de verschillende temperaturen, neem daardoor een langere rustperiode tussen de saunarondes door. 

Welke faciliteiten kunt u niet gebruiken?

  • De infraroodsauna, vanwege de straling van de infraroodlampen
  • Een zonnebank. Tijdens een zonnebanksessie heeft u een verhoogde kans op een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpigmentatie in het gezicht, wat veroorzaakt wordt door de zwangerschapshormonen in combinatie met de UV straling. 

Voordelen van de sauna tijdens uw zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap houdt uw lichaam helaas erg veel vocht vast. Een voordeel van de sauna is dat u al dat overtollige vocht gemakkelijk uitzweet. Daarnaast wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en het belangrijkste van allemaal: u ontspant!